Voor velen onder ons is gehoorverlies een onderwerp waar we liever niet over praten. Toch komt het steeds vaker voor, en is het tijd om de taboes rondom hoortoestellen te doorbreken. Het krijgen van gehoorverlies is namelijk niets om je voor te schamen. Het is een natuurlijk onderdeel van het ouder worden, en sommigen worden ermee geboren. Het is tijd om de stap te zetten en hoortoestellen te overwegen als oplossing. In dit artikel duiden we dieper in de wereld van de hoortoestellen.

Tekenen van gehoorverlies

Gehoorverlies komt doorgaans niet plotseling opzetten en het is belangrijk om te weten wanneer het tijd is om een hoortoestel te overwegen. Veelvoorkomende tekenen van gehoorverlies zijn: moeite hebben met het verstaan van gesprekken in lawaaierige omgevingen, het harder moeten zetten van de televisie of radio, mensen regelmatig moeten vragen om herhaling of het gebruik maken van lippenlezen. Als je één of meer van deze tekenen ervaart, is het tijd om een hoorzorgprofessional te raadplegen. Bij de meeste hoorzorgprofessionals is het mogelijk om binnen enkele minuten met een korte test het gehoor te meten. mocht de testuitslag dusdanig zijn dat er sprake is van gehoorverlies dan hoef je niet direct een hoortoestel kopen. Jij de rest van de tijd om erover na te denken en te beslissen of het voor jou relevant is om van hoortoestel aan te schaffen. Er zijn veel verschillende soorten hoortoestellen op de markt, dus het is belangrijk om te onderzoeken welke het beste bij je wensen past. Overweeg factoren zoals stijl, comfort, gebruiksgemak en functies. Daarnaast is het in veel gevallen mogelijk om een proef hoortest uit te voeren waarmee je kan uitproberen hoe het hoortoestel functioneert.

Van verlegenheid naar oplossing

Door de jaren heen is er een taboe ontstaan rondom hoortoestellen. Men vindt het vaak vervelend of schaamt zich om te moeten erkennen dat ze gehoorproblemen hebben. De taboes rondom hoortoestellen zijn ontstaan door een combinatie van factoren, waaronder een gebrek aan informatie en bewustzijn, misvattingen over het uiterlijk en de functionaliteit van hoortoestellen en een algemene weerstand tegen veroudering en verlies. Sommige mensen associëren hoortoestellen nog steeds met ouderdom en invaliditeit, terwijl anderen geloven dat ze uit de mode zijn. Toch is er niks om je voor te schamen. Hoortoestellen zijn tegenwoordig kleiner en subtieler dan ooit, en kunnen je leven aanzienlijk verbeteren. Bovendien worden ze tegenwoordig steeds vaker door jonge mensen gedragen, wat een aantal van de taboes wegneemt.