Bij aanpassingen in huis denk je al snel aan traphekjes voor kleine kinderen en het weghalen van alle spullen waar nieuwe viervoeters in huis hun tanden in kunnen zetten. Maar ook voor ouderen kunnen er een genoeg aanpassingen in huis worden gedaan waardoor het voor hen een veiligere leefomgeving wordt. Ouderen zijn nu eenmaal vaak kwetsbaar en moeten zich goed in huis kunnen bewegen. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, zorg dus dat je preventief aanpassingen doet voor ouderen in huis. Benieuwd wat jij allemaal kunt doen? Dan lees je in dit blog enkele tips.

 

Elementen in huis

Er zijn verschillende ruimtes in huis die je veiliger kunt maken voor ouderen. Een goed voorbeeld hiervan is de badkamer. Je kunt de badkamer onder meer inrichten met een bad douche combinatie. De naam zegt het al, met deze combinatie heb je de vrijheid om zelf de keuze te maken of je gaat douchen of badderen. Het inloopbad met douche heeft een deurtje waardoor je er gemakkelijk instapt. Plaats daarnaast meerdere handgrepen die extra steun bieden en leg een fijne antislipmat neer. In andere ruimtes in huis kun je snoeren wegwerken in kabelgoten en vastklemmen aan de plinten, drempels verwijderen wanneer deze geen functie hebben en eventueel een traplift installeren.

 

Ledstrips

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ledstrips komen zeer goed van pas in huis. Een ledstrip is een flexibel snoer waar verschillende led lampjes op zijn gesoldeerd. Hierdoor kun je ze voor veel verschillende doeleinden in huis gebruiken, het biedt net dat extra beetje verlichting. Je plaatst een ledstrip bijvoorbeeld op de traptreden zodat deze goed zichtbaar zijn. Ook zijn er ledstrips met sensors. Deze kun je langs de rand van het bed vastmaken. Zodra je ’s nachts uit bed stapt gaat het licht aan en zie je goed waar je moet lopen.

 

Seniorenalarm

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om het huis goed te beveiligen. Een alarmsysteem huis zal zorgen voor een veilig gevoel in huis, zonder dat het te ingewikkeld wordt. Voor de moderne ouderen kun je ook een deurbel met camera installeren, zodat zij altijd kunnen zien wie er voor de deur staat. Een seniorenalarm is ook mogelijk, dit is vaak een compacte alarmknop of een persoonlijk alarm met polsknop. Het is goed om de verschillende opties te bespreken om erachter te komen wat het best bij hen past. Het gaat tenslotte om een veilige woonsituatie zonder teveel poespas.