Laat me raden; jij gaat iets verbouwen. Of het nu het huis van je buurman is waar je bij gaat helpen, óf dat je al jaren werkt als bouwvakker… een paar opfrissers over hoe je de perfecte verbouwing plant en in elkaar zet (zowel figuurlijk als letterlijk) is nooit verkeerd. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over het juiste gereedschap, de juiste mensen en de juiste gevelbekleding? Men vergeet altijd de perfecte gevelbekleding verticaal uit te kiezen, maar ook die is belangrijk. Laten we snel door het verbouwproces heen gaan met z’n allen!

 

Het hele halve werk 

 

Het is al vierhonderdduizend keer gezegd, maar een goed plan is écht het halve werk. Ga met je cliënt, de persoon die je helpt, je binnenhuisarchitect en/of jezelf in goed overleg over wat precies het doel is van de verbouwing, en wat er allemaal moet veranderen. Wordt er een uitbreiding achter het huis gemaakt, om meer natuurlijk licht in de kamer te laten brengen en de woonkamer te verruimen? Wordt er een dakkapel geïnstalleerd om de zolder bruikbaar en leefbaar te maken? Wat er ook gebeurt en welke aanpassing er ook wordt gemaakt, het is vitaal en enorm belangrijk dat er een goed plan ligt voordat de verbouwers beginnen aan hun werk. 

 

Even praktisch

 

Dus; het plan staat, alle mensen die gaan helpen zijn er en het gereedschap is, nou ja, gereed. Er rest nog maar één ding, en dat is beginnen. Ook hiervoor is het echter goed om (1) altijd overzicht te houden en (2) te zorgen dat je voor de belangrijke taken écht mensen op posities hebt die precies weten wat ze doen. Neem gevelbekleding, bijvoorbeeld; als dit goed gedaan wordt maakt het niet alleen je dak en gevel mooier, maar beschermt gevelbekleding verticaal ook nog eens tegen allerlei factoren van het weer, de klauwtjes van nieuwsgierige diertjes en extreme temperaturen. Plus, als het niet goed gedaan wordt, moet het binnen notime weer opnieuw.

 

Een verbouwing is net zoveel plannen als uitvoeren, dat is nu wel duidelijk. Of je nu gevelbekleding verticaal of iets anders gaat aanpakken, zorg dat er een plan is dat makkelijk te begrijpen en te volgen is, dat het juiste gereedschap aanwezig is, er genoeg tijd is én de juiste mensen op de juiste plekken staan. Het belangrijkste is dat je je tijd neemt en ervoor zorgt dat alles goed, veilig en volgens plan gebeurt. Succes!